Analiza kazalnikov zelenih površin: študija primera Sarajeva - Dženana Tatlić; Azra Čabaravdić; Muhamed Bajrić; Melisa Ljuša; Sanela Klarić; Emira Hukić
Glavni cilji raziskave so bili: 1. analizirati naslednje kvantitativne kazalnike mestnih zelenih površin: njihov delež, njihovo skupno površino na prebivalca in skupno površino javnih mestnih zelenih površin na prebivalca na območju Sarajeva in njegovih občin; 2. predlagati najmanjši površini mestnih zelenih površin in funkcionalnih mestnih zelenih površin na prebivalca ter 3. predstaviti uporabljeni metodološki pristop k analizi količine in kakovosti mestnih zelenih površin ter njegovo uporabnost in pomen. Te površine so bile analizirane na podlagi ortofoto posnetkov in posnetkov orodja Google Satellite ter nato ročno kartirane. Skupna površina Sarajeva znaša 58,5 km², pri čemer so sklenjene zelene površine značilne za hribovite in gorate predele mesta, več pozidanih območij pa je v ravninskih topografskih enotah. Skupna površina javnih mestnih zelenih površin na prebivalca je 28,0 m² oziroma 9,8 m², če gozdni parki niso upoštevani. Rezultati raziskave lahko prispevajo k boljšemu razumevanju mestnih zelenih površin v Sarajevu in so lahko uporabni za odločevalce in oblikovalce politik.