Urbanistična politika po pandemiji COVID-19: izbrani vidiki - Maciej J. Nowak; Paulina Legutko-Kobus; Ayyoob Sharifi; Amir Reza Khavarian-Garmsir; Artur Hołuj
V literaturi s področja urbanizma in prostorskega načrtovanja je čedalje več poudarka na potrebi po podrobnejši analizi posledic pandemije COVID-19 na oblikovanje urbanistične politike. Avtorji so v članku obravnavali ključne predloge sprememb urbanističnih politik, ki so se pojavili po pandemiji, in jih povezali z izsledki v literaturi s področja prostorskega načrtovanja. Osredotočili so se na dve vprašanji, ki sta neposredno povezani z obravnavano temo: urbanistično načrtovanje in varstvo okolja. Izbrana dela so proučili na podlagi pregleda literature in uporabe analitično-primerjalne metode. Zastavili so si naslednji raziskovalni vprašanji: 1. Katere ključne teme s področja prostorskega načrtovanja so bile obravnavane v razpravah v zvezi s pandemijo? 2. Ali so dela, ki so pandemijo obravnavala skupaj z urbanističnimi temami, pomembno prispevala k širši razpravi o institucionalnih vidikih urbanističnega načrtovanja? Pomembna ugotovitev je, da je pandemija COVID-19 razkrila posledice neupoštevanja izsledkov teoretičnega proučevanja pri oblikovanju javnih politik, kar lahko povzroči družbene in okoljske neenakosti na svetovni ravni, in razlike med političnimi in družbenimi sistemi v sprejetih ukrepih za omejitev širjenja epidemije.